Isaac Asimov, "Foundation / Foundation and Empire / Second Foundation" (1942-1953)

De originele Foundation-trilogie is wellicht het bekendste werk van Asimov, die zelf wellicht de bekendste sciencefictionschrijver van de twintigste eeuw is -- of was. Ik kan me goed voorstellen dat zijn ster zal dalen en ook al gedaald is ten opzichte van eerdere en latere schrijvers; dat Asimov iemand is die op een bepaald moment een grote invloed heeft gehad, maar die invloed niet voor de eeuwigheid behoudt.

Humor

Een column uitgesproken op 27 november 2014 bij Naturalis After Dark.

HUMOR

Een daad van verbeelding

“Bries dan, stomme knol!” Betsie buigt haar hoofd opzij en kijkt me met één oog goedmoedig aan. In het hele beest huist geen greintje agressie; het is een paard dat gewend is om met giechelende meisjes op haar rug voorzichtig rond huilende kleuters te stappen. Maar waar vind je vandaag de dag nog een strijdros? Een toernooihengst die hongert naar bloed? Nergens; en bovendien heb ik Betsie voor een habbekrats kunnen huren, wat voor een ridder met een Wajong-uitkering niet onbelangrijk is.

Quentin Meillassoux, "After Finitude" (2006/2008), Hoofdstuk 2

Waarom beginnen met hoofdstuk 2? Omdat ik die net iets recenter heb gelezen dan hoofdstuk 1, dat ik binnenkort nog een keer tot mij ga nemen. Het eerste hoofdstuk zal dus nog volgen.

Chapter 2: Metaphysics, Fideism, Speculation

Gerard Reve, "De avonden" (1947)

Wat een heerlijk boek is dit. Schokken zal het niemand meer, want we zijn ondertussen heel wat pessimistischer literatuur gewend, maar amuseren en ontroeren kan het ons nog altijd. Toen ik De avonden voor de eerste keer las, ik zal een jaar of zestien, zeventien geweest zijn, vond ik het ongelooflijk saai. Er gebeurde niets! En inderdaad, er gebeurt niets, en deze tien dagen die toewerken naar oudjaar brengen bij geen enkele van de in het boek voorkomende karakters een werkelijke verandering teweeg.

Jonathan Swift, "Gulliver's Travels" (1726)

Dat Gulliver's Travels het ooit tot kinderboek en inspiratie voor kinderfilms heeft geschopt is iets waar de lezer van het boek zich enkel over kan verbazen. Swifts satire op politiek, oorlog, wetenschap, religie, en op menselijke dwaasheden in het algemeen, moet voor kinderen volstrekt onbegrijpelijk zijn; en alleen door vrijwel alles eruit te laten, en de paar details die overblijven zelf opnieuw uit te werken, kan er jeugdliteratuur van gemaakt worden.

Redders van de wereld

Een column uitgesproken bij Naturalis After Dark op 25 september 2014.

Hoe ziet de redder van de wereld eruit? Kan je hem herkennen? Ziet hij er wel of niet uit … zoals ik?

William Shakespeare, "Richard III" (rond 1592)

Het schijnt dat Richard III vrij vaak wordt opgevoerd, en eigenlijk altijd een van Shakespeares meer populaire stukken is geweest. Waarom, dat is me na lezing niet erg helder. Richard III duurt niet alleen eindeloos lang, het bevat ook heel veel scènes die beter nooit geschreven hadden kunnen worden.

William Shakespeare, "The Merchant of Venice" (rond 1597)

De hoofdrollen in The Merchant of Venice zijn weggelegd voor Portia en Shylock, twee figuren die stereotype rollen te vervullen hebben, maar die zich daar volkomen aan weten te onttrekken. Portia is de sprookjesprinses: jong, mooi, rijk, ongehuwd, en wachtend op de prins die haar hand zal verdienen. Shylock is de kwaadaardige jood: gemeen, geniepig, een woekeraar, en gevuld van haat voor christenen. Samen in één toneelstuk zouden ze goed moeten zijn voor een antisemitisch sprookje, en misschien is The Merchant of Venice dat ook wel, maar het is het toch ook vooral niet.

William Shakespeare, "A Midsummer Night's Dream" (rond 1595)

A Midsummer Night's Dream is een van de weinige stukken waarvan Shakespeare het verhaal zelf geschreven schijnt te hebben. Het resultaat is een vreemd allegaartje van Griekse mythologie, volstrekt niet mythologische Atheense liefdespaartjes, elfjes, en een groep maffe ambachtslieden met nogal Engelse namen. Maar niet alleen is dat geen enkel bezwaar in de droomwereld van deze midzomer, het geeft Shakespeare de mogelijkheid om te spelen met die vreemde combinaties.

Syndicate content